De Amerikaanse kiezer heeft gesproken: het land kleurt rood van Oost naar West. Met dit keer een meerderheid van de stemmen wordt Trump opnieuw president, gesteund door een Republikeinse senaat en hoogstwaarschijnlijk ook het Huis van Afgevaardigden. Deze uitkomst leidt tot een duidelijk ander beleid dan zijn voorganger. Dit heeft impact op de economie en financiële markten. Na een aantal roerige maanden denken we dat de rust terug gaat keren. Nu de verkiezingen achter ons liggen, voegen we risico toe door (Amerikaanse) obligaties te verruilen voor Amerikaanse aandelen.
Inleiding
In de afgelopen weken liep de spanning voor de Amerikaanse verkiezingen hoog op. Waar peilingen een nek-aan-nekrace voorspelden tussen Trump en Harris, gaven ‘betting markets’ voortdurend een winst voor Trump aan. De Republikeinen hadden ook de beste odds op een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden en Senaat, die samen het Congres vormen.
De uitslagen op woensdag 7 november lieten een aardverschuiving zien. Niet alleen won Trump het presidentschap op basis van het systeem van kiesmannen (‘Electoral vote’). Voor het eerst sinds 2004 behaalde een Republikeinse kandidaat een ruime meerderheid van alle stemmen (‘Popular vote)’. De Senaat is al over naar de Republikeinen en het Huis van Afgevaardigden staat op het punt om ook gewonnen te worden. Met nog een aantal resultaten te gaan is de kans op een ‘Red sweep’ nu meer dan 90%. Het hele land is nu roodgekleurd en Trump kan als een soevereine koning zijn termijn starten.
In onze vorige publicatie ‘de eend en de kever’ van 14 oktober gaven we aan dat een Red Sweep tot de grootste veranderingen in beleid zouden leiden. In deze publicatie leggen we uit welke belangrijkste beleidswijzigingen we mogen verwachten en wat de impact daarvan is op de financiële markten. We lichten ook toe welke wijzigingen we in de portefeuilles maken, nu er een duidelijke uitslag is.
America weer first
Het binnenlandse beleid van Trump zal op een aantal vlakken duidelijk anders zijn dan dat van Biden in de afgelopen 4 jaar. Zo zal hij de vennootschapsbelasting verder willen verlagen, wat de winsten van bedrijven ten goede komt. Ook op gebied van inkomstenbelasting zal hij verlagende maatregelen doorvoeren waardoor het Amerikaanse volk meer ruimte houdt om geld uit te geven. Met het versoepelen van regelgeving wil hij de omvang van de overheid verkleinen. Op gebied van immigratie gaat hij de grote instroom van immigranten terugdraaien en mensen terugsturen naar het land van herkomst. Veel van deze thema’s zijn typische Trump-kaarten waarmee hij zijn beleid uit de periode 2016 – 2020 voortzet. Zijn America First politiek zal het meest tot uiting komen in nieuwe importtarieven richting Europa, China en andere landen die veel exporteren naar de VS.
Het economische effect van deze maatregelen zijn hoogstwaarschijnlijk hogere groei en hogere inflatie in de VS. De kosten van levensonderhoud waren een belangrijk thema in de verkiezingen. Trump heeft beloofd dit op te lossen maar zijn voorgenomen beleid heeft al geleid tot hogere inflatieverwachtingen (stijging van 1,9% naar 2,4% per jaar, zie figuur 1). Het is dus een vraagteken of Trump deze campagnebelofte kan waarmaken.
Buitenland-politiek
Het buitenlandbeleid van de VS zal waarschijnlijk ook veel gelijkenissen met zijn vorige presidentschap vertonen. Trump speelde toen een vrij passieve rol in internationale relaties. Hij zal ongetwijfeld eisen dat de bondgenoten in de NAVO meer gaan uitgeven aan defensie. De Oekraïense president Zelenski zal moeten vrezen dat de Amerikaanse wapenleveranties opdrogen en daarmee Poetin een voordeel geven in het conflict. De laissez-faire houding van Trump kan Netanyahu meer bewegingsruimte geven om het conflict in het Midden-Oosten naar zijn hand te zetten. Trump was duidelijk voorstander van een minder machtig Iran, dus zou het hem in onze ogen goed uitkomen als Israël dit land aan banden legt. Een minder prominent Amerika op het buitenlandtoneel kan Xi Jinping ertoe aanzetten om langzaam meer macht uit te gaan oefenen over Taiwan. De impliciete belofte die Biden maakte om Taiwan tegen de Chinezen te verdedigen, zal Trump niet zonder meer maken.
Impact op de beurzen
Hogere verwachte inflatie en economische groei in de VS in combinatie met hogere importtarieven zijn in onze ogen goed voor Amerikaanse aandelen. Met name kleinere en middelgrote Amerikaanse bedrijven kunnen profiteren van het beleid van Trump. Deze economische verwachtingen zorgen er waarschijnlijk ook voor dat de Amerikaanse Centrale Bank minder snel de rente verlaagt dan recentelijk gedacht werd. Hierdoor blijft de Amerikaanse rente langer hoog. Door een groot begrotingstekort en een oplopende overheidsschuld kan de lange rente ook verder stijgen. De landen die last hebben van de America First politiek moeten de economie juist ondersteunen met renteverlagingen. Toenemende renteverschillen tussen de VS en andere landen leiden tot een sterkere US dollar.
De bewegingen op de beurs waren gisteren niet zo groot als in 2016. De uitslag is nu veel minder een verrassing en een deel van de zogenaamde ‘Trump trades’ waren al in de koersen tot uiting gekomen. We denken dat deze beleggingen die het goed doen onder Trump, ruimte hebben om op korte termijn verder te stijgen.
Wijzigingen in de portefeuilles
Het was op voorhand duidelijk dat de Amerikaanse overheid, ongeacht de uitkomst van de verkiezingen, een verslechtering van de overheidsfinanciën tegemoet gaat. Daarom hebben we vorige week al Amerikaanse obligaties verkocht. In de defensievere profielen hebben we Amerikaanse hypotheekleningen verruild voor Europese obligaties met onderpand. Dit levert ook nog een hoger rendement op, omdat er geen kosten voor het afdekken van het valutarisico zijn.
In de afgelopen maanden hebben we gemeld dat we een defensievere positionering aanhielden, omdat de beweeglijkheid op de beurs altijd fors stijgt richting de Amerikaanse verkiezingen. Na een duidelijke uitslag daalt de volatiliteit dan in rap tempo. Nu we meer zicht hebben op Amerikaanse beleid in de komende jaren voegen we meer risico toe aan de portefeuilles. We ruilen een deel van de kortlopende obligaties in voor aandelen. Na deze wijzigingen, die op dit moment gemaakt worden, houden we een neutrale aandelen- en obligatieweging aan.
In de offensievere profielen voegen we toe aan middelgrote Amerikaanse bedrijven. In figuur 2 valt te zien dat deze Mid Caps, net als Small Caps, dezelfde lage waardering hebben ten opzichte van Large Caps, maar dat de winstmarges van Mid Caps hoger zijn. Bovendien is de verwachte winstgroei in de komende jaren in dit segment hoger dan van de grootste aandelen. We zien dit dus als een ‘sweetspot’ nu de verkiezing van Trump een feit is. Aan het einde van deze publicatie staat de Valuedge Scorecard met de positionering tussen en binnen de vermogenscategorieën. Na deze aankoop hebben we een overwogen positie in de US Dollar en een onderweging in Europese aandelen. In onze vorige publicatie hebben we uitgelegd waarom we Europese aandelen niet aantrekkelijk vinden. De dreiging van een nieuwe handelsoorlog en een veranderende machtsbalans aan de Oostgrens maakt ons huiverig. Gisteren kwam daarbij het nieuws dat de coalitie in Duitsland onhoudbaar is geworden. Zij worden het niet eens over investeringen om de economie te ondersteunen en defensie te versterken. Waarschijnlijk komen er vervroegde Duitse parlementsverkiezingen in maart 2025.
Tenslotte
Beleggers zijn opgelucht dat er een duidelijke uitkomst is en geen betwiste verkiezingsuitslag. Welke troefkaarten (‘Trump cards’) de nieuwe president uiteindelijk gaat spelen moeten we afwachten. Hij is in ieder geval beter voorbereid dan in 2016 en heeft al een termijn als president gediend. Trump heeft in het verleden laten zien veel waarde te hechten aan zijn imago van ‘business man’. Tijdens zijn vorige periode zag hij de stand van de aandelenbeurs als de graadmeter van zijn succes. Meer Amerikaanse aandelen en minder Amerikaanse obligaties zijn de kaarten die wij nu spelen.
Wilt u op de hoogte blijven? Met het invullen van uw e-mailadres geeft u toestemming om onze publicaties gratis te ontvangen.