IEX.Profs: Wat doen de bedrijfswinsten?

ValuedgeIEX.Profs

Valuedge 5 februari 2024

De laatste maanden zijn aandelenkoersen opgelopen vanwege de verwachting dat de bedrijfswinsten in 2024 sterk zullen groeien. Is die verwachting gerechtvaardigd? Renco van Schie van Valuedge moet dat nog zien.

We zitten nu drie weken in het cijferseizoen. Bijna 40% van de Amerikaanse S&P 500 bedrijven heeft inmiddels gerapporteerd. De meeste bedrijven (80%) verslaan de eerder verlaagde verwachtingen voor het 4e kwartaal, maar worden daar niet voor beloond met een hogere aandelenkoers. In de meeste gevallen valt vooral de guidance tegen. Bestuurders spreken in toenemende mate over druk op marges door hogere (financierings)kosten en afnemende vraag. Analisten verlagen hierdoor nu de taxaties voor 2024.

Sinds begin van dit jaar is de verwachte winstgroei voor de S&P 500 gedaald van 11,1% naar 9,9%. Zelfs de Magnificent 7 kunnen niet aan dit beeld ontsnappen. De bijdrage van deze 7 aandelen aan de totale verwachte winstgroei voor de S&P 500 in 2024 is bijna 35%.

Nu Tesla 35% is gedaald van de top in 2023 wordt er gekscherend gesproken over de Magnificent 6. De vooruitzichten van Tesla stelden beleggers teleur, net als die van Alphabet, Apple en Microsoft. Alleen Meta en Amazon kwamen met een zeer positief toekomstbeeld en werden daarvoor rijkelijk beloond met een grote koerssprong. Het wachten is nu op de resultaten van Nvidia, dat pas op 21 februari gaat rapporteren.

Reductie personeel

Om marges te beschermen, beginnen veel bedrijven in verschillende sectoren werknemers te ontslaan. Die intentie was een aantal weken geleden al zichtbaar in een scherpe duikeling van de US ISM Services Employment index. In januari kondigden Citigroup, Intel, Paypal, Ebay, Salesforce, Nike en UPS allemaal aan ongeveer 10% van hun personeel te gaan reduceren. Vaak worden investeringen in AI als reden opgevoerd, maar dit kan de zorg over de winstgevendheid niet maskeren.

“Om marges te beschermen, beginnen veel bedrijven in verschillende sectoren werknemers te ontslaan”

In afwachting van de 60% van de S&P 500 bedrijven die nog moeten rapporteren, is het waarschijnlijk dat deze trend in februari doorzet. Uiteraard worden de aangekondigde reducties in personeel pas de komende maanden zichtbaar in cijfers over de werkgelegenheid.

Reden tot zorg

De Amerikaanse arbeidsmarkt lijkt vooralsnog heel sterk. De afgelopen vrijdag gerapporteerde banengroei was in januari twee keer zo hoog als verwacht. Doordat er in januari veel seizoensgebonden aanpassingen worden gemaakt, wijkt het cijfer over de eerste maand van het jaar bijna altijd sterk af van de verwachting. Zo is dit het vierde jaar op rij dat het cijfer van januari een banengroei laat zien die meer dan het dubbele is van de consensusverwachting.

De vraag is of de arbeidsmarkt wel zo sterk is nu er veel ontslagrondes aankomen. We zien daarbij ook dat het aantal gewerkte uren per week al maanden daalt. Bovendien is ook het aantal mensen dat zelf ontslag neemt gedaald tot het niveau van pre-Covid.

Europa?

Het geschetste beeld over de marge-ontwikkeling in de VS is ook zichtbaar in Europa. Doordat Amerikaanse data sneller beschikbaar is, is de hoeveelheid Europese waarnemingen vooralsnog een stuk kleiner.

Een lichte bijstelling van de verwachte groei van bedrijfsresultaten hoeft uiteraard geen probleem te zijn. Er moet alleen geen negatieve feedbackloop ontstaan waar ontslagen leiden tot lagere consumentenbestedingen die dan weer een golf van kostenbesparingen in gang zetten.

Ik denk dat het verstandig is om deze ontwikkelingen nauwgezet te volgen in de maand februari die traditioneel een van de minste maanden van het jaar is voor aandelen. Onze verwachting dat de winstgroei voor 2024 verder neerwaarts bijgesteld gaat worden, is een van de redenen dat we onderwogen aandelen zitten.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX.Profs.nl