IEX.Profs Technologie veert op

Technologie veert op

ValuedgeIEX.Profs

Voor Renco van Schie van Valuedge komt de opleving van de techsector niet als een verrassing. Sterk gedaalde waarderingen, bankenstress, minder havikachtige centrale banken, goede winstverwachtingen en de mogelijkheid van opsplitsingen zetten techaandelen flink hoger.

De grote aandacht voor omvallende banken heeft de afgelopen weken de sterke opleving van de technologiesector ondergesneeuwd. De Nasdaq staat inmiddels 20% hoger dan het dieptepunt van 2022, dat in de laatste week van december werd geregistreerd. Is de meer dan 10% outperformance van de technologiesector in het eerste kwartaal het begin van een nieuwe periode waarin technologie de markt hoger leidt?

Aandelen in de technologiesector kenden een erg slecht 2022. De snelle stijging van de rente en de angst voor een recessie zorgden voor een daling van meer dan 30%. Individuele aandelen daalden soms wel 60-70% vanaf de top. Die grote daling heeft ervoor gezorgd dat de waarderingen terug zijn naar het niveau van voor de start van de coronapandemie.

Bankenstress stuwt techaandelen

In de eerste twee maanden van 2023 lieten deze aandelen al een sterk herstel zien, maar na het omvallen van een aantal banken in maart versnelde de stijging van de tech-aandelen. De val van Sillicon Valley Bank en de ontwikkelingen in de weken erna hebben gezorgd voor een rotatie uit bankaandelen in technologie. Beleggers bouwden overwogen posities in banken af uit angst voor aanhoudende problemen in de sector en mindere vooruitzichten. Meer toezicht, hogere spaarrentes en minder kredietvertrekking zorgen ervoor dat winstverwachtingen naar beneden worden bijgesteld.

De stress bij de banken zorgt voor een behoedzamere houding van centrale banken en die voorzichtigere houding speelt technologie aandelen juist in de kaart. De meeste centrale banken belanden nu eerder op een terminal rate, die daardoor lager ligt dan eerder verwacht. Vanaf hier ontstaat de discussie wanneer de beleidsmakers de rente weer gaan verlagen. Bovendien voegen centrale banken door de bankenstress weer liquiditeit aan het systeem toe.

“Voorzichtige centrale banken spelen technologie-aandelen juist in de kaart”

Deze monetaire achtergrond was een belangrijke drijver van de outperformance van de technologiesector in de jaren voor 2022. Veel technologie bedrijven zijn optimistischer over hun winstvooruitzichten en hebben nog steeds heel veel cash op hun balans.

Opsplitsingsnieuws

Maar er is meer positief nieuws voor de techsector. Afgelopen week kondigde de Chinese tech-gigant Alibaba een herstructurering aan. Het bedrijf wordt in 6 units gesplitst die ieder zelfstandig kapitaal kunnen aantrekken en een eigen beursgang (IPO) kunnen initiëren. Deze actie is een win voor de aandeelhouders van Alibaba die verborgen waarde tot uiting zien komen: de som der delen is veel meer waard dan de huidige waardering voor het grote geheel. Het is ook een win voor de Chinese overheid die met kleinere, makkelijker te controleren bedrijven kan inzetten op (technologische) vooruitgang.

“De som der delen is veel meer waard dan het geheel”

Het is in mijn ogen ook een teken dat de Chinese overheid weer meer pro-business wordt. De aankondiging van Alibaba is belangrijk om het vertrouwen om in Chinese aandelen te beleggen te herstellen en komt precies op het moment dat indicatoren laten zien dat de opleving van de Chinese economie momentum krijgt. Alibaba kan niet alleen een voorbeeld zijn voor andere Chinese bedrijven zoals Tencent en JD.com, maar ook voor grote Westerse techbedrijven.

Kleinere bedrijven opereren efficiënter

Westerse overheden botsen immers al lang met Big Tech en zouden maar wat graag opsplitsingen zien. Als splitsingen ook aandeelhouderswaarde oplevert, zal het niet lang duren voordat activistische aandeelhouders hun pijlen gaan richten op de FAANG’s.

De managementteams van grote techbedrijven zijn nu vooral op zoek naar nieuwe groeimotoren (bijvoorbeeld ChatGPT en andere AI toepassingen) en weten dat je met kleinere bedrijven efficiënter en sneller kunt groeien. Het zou mij niet verbazen als we op korte termijn ook hier afsplitsingen gaan zien.

Het nieuws over omvallende banken heeft het brede sentiment opnieuw een duw omlaag gegeven. De meeste beleggers zijn nu nog pessimistischer dan aan het begin van het jaar omdat zij er vanuit gaan dat banken veel minder krediet gaan verlenen. Die negatieve houding is pijnlijk omdat aandelen nu al twee kwartalen op rij zijn gestegen.

Reden voor marktoptimisme

Het is in de laatste 40 jaar niet voorgekomen dat aandelen in een bearmarkt twee opeenvolgende kwartalen hoger staan. Onderliggend zitten veel aandelen al maanden in een bullmarkt en de wederopstanding van technologie is een opmerkelijke ontwikkeling.

De betere vooruitzichten voor de sector suggereren niet alleen een verdere outperformance van technologieaandelen, maar zijn, vanwege hun zware gewicht in de indices, ook een reden om meer optimistisch te zijn over de hele markt.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX.Profs.nl