Risicovolle beleggingen kunnen profiteren van rentepauze Fed

ValuedgeIEX.Profs

Renco van Schie van Valuedge ziet steeds meer redenen waarom de Fed een rentepauze kan inlassen. “Dat zal zorgen voor een verder herstel van beleggingen die dit jaar hard zijn gedaald.”

In de afgelopen twee weken is het negatieve sentiment op de beurzen iets verbeterd. China heropent na lange Covid-lockdowns, en de oorlog in de Oekraïne spitst zich toe op de Donbas, de oostelijke regio waar al jarenlang strijd wordt geleverd. Maar de belangrijkste reden van het verbeterde sentiment is dat er voor het eerst wat mildere (dovish) geluiden van de Federal Reserve (Fed) komen. De agressieve (hawkish) taal van de Fed leidde er in mei nog toe dat angst voor inflatie plaats maakte voor angst voor een naderende recessie.

Wat is de kans dat de Fed vanaf nu meer steun aan markten gaat bieden? De Atlanta Fed-President Raphael Bostic (zie foto) was op 23 mei het eerste (hawkishe) FOMC-lid dat hintte op een pauze, na renteverhogingen van 50 basispunten in juni en juli. Een pauze zou tijd geven om de situatie opnieuw te beoordelen en de effecten van het beleid te kunnen vaststellen. De timing van zo’n pauze zou goed passen bij de aankomende midterm elections van 8 november. In de laatste 25 jaar is de Fed altijd terughoudend geweest met een beleidswijziging in de maanden voorafgaand aan verkiezingen.

Raphael Bostic van Fed Atlanta

Peilingen onder beleggers laten zien dat zij op dit moment verdeeld zijn of zo’n pauze er daadwerkelijk gaat komen. Dit lijkt op de stemming in de Federal Open Market Committee (FOMC) zelf, waar Bostic bijval krijgt, maar andere leden voet bij stuk houden dat renteverhogingen moeten doorgaan. De markt prijst op dit moment een renteverhoging van bijna 50 basispunten in voor de september-meeting.

Inflatie heeft gepiekt

De kans op een pauze van de Fed is in mijn ogen groter dan de markt nu denkt. Het beleid van de afgelopen maanden heeft al gezorgd voor krappere financieringscondities. Hoewel de economische data van de afgelopen weken niet dramatisch zijn, is er wel een vertraging van de groei ingezet. Ook lijkt de inflatie in de VS te hebben gepiekt waarbij er met name positieve ontwikkelingen zijn op de arbeidsmarkt. Langjarige inflatieverwachtingen voor de VS zijn de laatste maanden behoorlijk gedaald.

“Langjarige inflatieverwachtingen voor de VS zijn de laatste maanden behoorlijk gedaald”

Onderstaande grafiek laat de gemiddelde verwachte inflatie voor de komende 5 jaar zien. Deze is inmiddels lager dan november vorig jaar. De Fed lijkt dus niet meer zo behind the curve te zijn als een aantal maanden geleden en kan het daardoor rustiger aan doen.

Amerikanen gaan weer werken

Er komt ook steeds meer bewijs dat de Great Resignation van de afgelopen twee jaar van voorbijgaande aard is. De Amerikaanse economie blijft veel banen creëren, waarbij de werkeloosheid stabiel is op een zeer laag niveau omdat er meer mensen aan het werk gaan.

Afgebouwde coronasteun, lagere spaartegoeden, een duurder leven en de gedaalde waarde van beleggingen zijn allemaal redenen waarom gestopte Amerikanen toch weer gaan werken. Hierdoor neemt de krapte op de arbeidsmarkt af, wat zorgt voor minder opwaartse druk op de lonen. Meer mensen aan het werk zorgt ook voor meer economische groei via hogere consumentenuitgaven. Aangezien maximale werkgelegenheid de belangrijkste doelstelling van de Fed is, is dit een zeer welkome ontwikkeling.

Bostic bounce

Het opperen dat de Fed na de zomer een pauze kan inlassen in het verhogen van de rente zorgde voor een Bostic Bounce. Aandelen hadden de beste week sinds november 2020. Obligaties stegen en dalende renteverschillen met andere landen leidden tot een terugval van de Amerikaanse dollar. Na het bloedbad van Amerikaanse staatsobligaties eerder dit jaar, is het momentum en de volatiliteit van de rentemarkt inmiddels terug op meer normale niveaus.

“Het momentum en de volatiliteit van de rentemarkt inmiddels terug op meer normale niveaus”

Als het idee van een rentepauze verdere tractie krijgt, en we dus duidelijk voorbij peak hawkishness zijn, dan zal dat zorgen voor een verder herstel van beleggingen die dit jaar hard zijn gedaald. Er wordt dan rekening gehouden met minder renteverhogingen dan nu verwacht. Beleggers zullen daardoor meer vertrouwen krijgen dat de Fed de economie zacht kan laten landen. Daarmee zal de angst voor een naderende recessie geleidelijk naar de achtergrond verdwijnen.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX Profs.nl