Profiteren van de Chinese beursdip

ValuedgeIEX.Profs

Renco van Schie is begonnen om stevig gedaalde Chinese aandelen op te rapen. “Veel slecht nieuws zit er al in de koersen verwerkt.” Het Chinese vijfjarenplan is volgens hem eerder een steun dan een rem op bedrijfsprestaties. 

In het afgelopen jaar ben ik heel veel positieve visies tegengekomen over de vooruitzichten van Chinese aandelen en obligaties. Echter, sinds februari hebben Chinese aandelen om meerdere redenen de brede markt fors underperformed.

Chinese technologiebedrijven zijn de meest negatieve uitschieter. Veel beleggers houden nog relatief weinig Chinese beleggingen aan, terwijl in veel indices het gewicht van China in de komende jaren sterk wordt verhoogd. Is dit een goede tijd om Chinese aandelen toe te voegen?

Na zeer goede prestaties in het coronajaar 2020 piekte de Chinese aandelenmarkt midden februari om sindsdien met 25% te dalen. Afnemend groeimomentum, verkrappende liquiditeit van de overheid, een lage vaccinatiesnelheid en toenemende regulering heeft geleid tot een underperformance van meer dan 30% ten opzichte van aandelen in ontwikkelde landen.

De daling van Chinese tech- en internetbedrijven spant de kroon nu deze in de laatste weken in blinde paniek van de hand werden gedaan. Enkele grote techaandelen zijn met meer dan 40% gedaald in zes maanden. Belangrijkste oorzaak is de fors aangescherpte regelgeving in de technologiesector in 2021.

Logische acties

De verschillende acties tegen Ant Group (fintech), Didi (Chinese Uber) en de bijlessector (veelal online) kunnen niet los worden gezien van het 14e vijfjarenplan dat begin dit jaar is gestart. Dit plan heeft als doel om in de komende jaren de groei van de binnenlandse consumptie de motor van de economie te laten zijn, in plaats van de export.

Internet, e-commerce en online platformen zijn belangrijke kanalen waar de vraag van Chinese consumenten doorheen stroomt. Een betrouwbaar systeem dat onafhankelijk van het buitenland functioneert en dat niet wordt gedomineerd door een handvol bedrijven, is daarom cruciaal om toekomstige groeiambities waar te maken.

Tegelijkertijd zien de politieke leiders van China zich geconfronteerd met het feit dat er de laatste jaren een hoge mate van ongelijkheid is ontstaan. Een middenklasse die geld te besteden heeft, is een onmisbare pilaar van het vijfjarenplan.

In de markt van after school tutoring (AST) zijn tarieven van priv√©leraren van 100-150 dollar per uur eerder norm dan uitzondering. Veel gezinnen besteden 20-30% van hun inkomen aan onderwijs van hun (enige) kind. Onderwijs met winstoogmerk is daarom recent aan banden gelegd, wat ook het geboortecijfer moet stimuleren.

“Veel gezinnen besteden 20-30% van hun inkomen aan onderwijs”

Geen paniek!

De acties van de afgelopen maanden zijn niet in het belang van bedrijfseigenaren en beleggers. Met het de facto verbannen van private bedrijven uit de onderwijssector werd de grootste angst van beleggers in China werkelijkheid: het nationaliseren van een deel van de economie.

Het lijkt er echter sterk op dat alle acties van de Chinese overheid gericht zijn op het bereiken van meer gelijkheid, meer interne concurrentie en meer controle over data en kredietverlening. Het is onwaarschijnlijk dat het doel is om sectoren en bedrijven te ontwrichten en radicaal naar het communistische model over te stappen.

Veel bedrijven die op de beurs nu hard geraakt zijn, zijn namelijk onmisbaar voor de langetermijnambities van de Chinese overheid.

“Het is onwaarschijnlijk dat het doel is om sectoren en bedrijven te ontwrichten”

Positieve signalen

De laatste dagen zijn er signalen dat de Chinese overheid de dalingen te groot vindt en rust wil terugbrengen op de beurs. Begin juli heeft China de kapitaalseisen voor banken (RRR) voor het eerst in lange tijd verlaagd. Dit is een signaal dat er niet langer wordt verkrapt. Positief is ook dat de vaccinatiegraad sterk oploopt en binnenkort op 50% zit. Dit zal een positief effect op de economische groei hebben.

De onzekerheid over toenemende regulering in sommige sectoren zal nog wel even aanhouden, maar veel slecht nieuws zit al in de koersen verwerkt. Daar staat tegenover dat andere sectoren, zoals semiconductors en duurzame energie, juist geholpen worden door het nieuwe vijfjarenplan van de overheid.

De situatie van nu is vrijwel tegengesteld aan de beurspiek van februari, waardoor ik denk dit een goede tijd is om Chinese aandelen toe te voegen. Vorige week hebben we een eerste stap gezet. Ik ben benieuwd of andere beleggers met een positieve visie op China ook de daad bij het woord gaan voegen.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX Profs.nl