Grondstoffenrally is startsein nieuwe rentestijging

ValuedgeIEX.Profs

Volgens Renco van Schie van Valuedge leiden de sterk gestegen grondstoffenprijzen tot de hervatting van de rentestijging, die ditmaal niet tot de VS beperkt zal blijven. Van Schie denkt niet dat hogere inflatie een tijdelijk fenomeen is.

In april steeg de index van 33 gelijkgewogen grondstoffen met meer dan 8% in dollars gemeten (ongeveer 6% in euro’s). Opvallend is dat bijna alle commodities aan een sterke rally bezig zijn. Zelfs achterblijvers, zoals koffie, cacao, suiker en katoen, sluiten nu aan. Ik heb zoiets niet eerder meegmaakt.

Begin februari hebben wij onze – al onderwogen – obligatieposities verder verlaagd en een relevante positie ingenomen in een breed gespreide Commodity ETF. Omdat grondstoffen geen dividend of rente opleveren en geld kosten om aan te houden, maken zij bij Valuedge geen strategisch onderdeel uit van de model-allocatie. Wel kunnen wij een tactische positie toevoegen of een belegging in commodities als hedge gebruiken.

Grondstoffen bieden in onze ogen namelijk de beste bescherming als inflatie naar een hoog regime (>3%) beweegt. Dit lijkt nu het geval. De vraag is of deze inflatie tijdelijk is, zoals de consensus verwacht.

Grondstoffen als sentimentsindicator

Daarnaast kijken wij naar sommige grondstoffen als sentimentsindicator. De belangrijkste daarvan is de verhouding tussen koper en goud. De prijs van koper staat voor economisch optimisme (lees: risicobereidheid) en die van goud staat voor het omgekeerde (lees: risicoaversie).

Er bestaat ook een sterke samenhang tussen de ratio koper/goud en de richting van de rente, zoals onderstaande figuur laat zien. De koper/goud-ratio is in de afgelopen weken vanuit grafiektechnisch perspectief uit een consolidatiefase geschoten. Tegelijkertijd zagen we dat de stijging van de Amerikaanse 10-jaars rente in deze fase pauzeerde.

“Ik zie in de uitbraak van koper/goud een bullish signaal voor de risicobereidheid van beleggers”

Vorige week begon de rente in de VS en Europa weer een draai omhoog te maken, consistent met de richting van de rode lijn. Ik zie in de uitbraak van koper/goud een bullish signaal voor de risicobereidheid van beleggers, en het startsein voor een hervatting van de stijging van de rente. Deze rentestijging zal in mijn ogen nu breder zijn, omdat sinds vorige week in de Eurozone per dag meer mensen worden ingeënt dan in de VS. Het is niet toevallig dat de Franse 10-jaars rente vorige week voor het eerst in lange tijd van negatief naar positief bewoog.

Inflatie van voorbijgaande aard?

Grondstoffen zijn de basis van bijna alles wat we in de wereld maken. Er is weinig reden om te verwachten dat de brede prijsstijgingen in commodities zullen stoppen nu de wereldeconomie krachtig tot leven komt. Deze stijgingen verhogen niet alleen de huidige maar ook de verwachte inflatie voor de komende jaren. Het is tekenend dat bedrijfsbestuurders bij de publicatie van de overwegend sterke resultaten over het eerste kwartaalveel vaker dan normaal het woord inflatie in de mond nemen.

“Er is weinig reden om te verwachten dat de brede prijsstijgingen in commodities zullen stoppen”

Hoe langer grondstoffen doorstijgen, hoe minder aannemelijk het is dat een hogere inflatie dit jaar van voorbijgaande aard is. Op dit moment zijn centrale banken kalm over inflatie omdat ze verwachten dat de stijging tijdelijk is. Hierdoor houden zij hun zeer stimulerende beleid voorlopig ongewijzigd. Dit wakkert de vraag naar grondstoffen alleen maar verder aan en jaagt daarmee ook de inflatie verder omhoog.

Waarschuwing

In april kwam de stijging van de rente in de VS tot rust. Volgens mij is de recente stijgingen van grondstoffen het startschot van een nieuwe fase van oplopende rentes, die zich dit keer niet tot de VS zullen beperken. Na een mooie rit van de wereldaandelenindex ytd zal het de komende maanden lonen om selectiever te werk te gaan. Net als tijdens de rentestijging in het eerste kwartaal kunnen waarde-aandelen het opnieuw beter doen dan de brede markt.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX Profs.nl