FED kan teugels spoedig laten vieren

ValuedgeIEX.Profs

Volgens Renco van Schie van Valuedge zal de Amerikaanse inflatie in rap tempo afnemen, waardoor de Fed het huidige sterk verkrappende rentebeleid weer zal loslaten. Dat is natuurlijk positief voor aandelen en obligaties.

Met een kort maar krachtige Jackson Hole speech op 26 augustus corrigeerde Fed president Powell de hoop van de markten dat een pivot aanstaande is. De reactie op zijn boodschap, dat de rente verder omhoog moet en waarschijnlijk pijn gaat doen, was dalende koersen van aandelen en obligaties.

Neel Kashkari, een lid van de Fed die volgend jaar mag stemmen over het monetaire beleid, zei happy te zijn met deze marktreactie. Beleggers zien dat als een teken dat de Fed de komende maanden de financieringscondities wil blijven verkrappen.

De hoop op de belangrijke draai van de Fed was met name gebaseerd op het meevallende Amerikaanse inflatiecijfer over juli. Powell gaf aan dat hij meer data nodig heeft om vast te stellen dat inflatie op een duidelijk pad naar beneden zit. De jaren 70 en 80 hebben namelijk geleerd dat te vroeg pauzeren met renteverhogingen kan leiden tot een perceptie van blijvend hoge inflatie bij producenten en consumenten.

Zachte landing goed mogelijk

Ik begin meer en meer signalen te zien dat de Fed succesvol kan zijn in een zachte landing van de economie (temmen van inflatie zonder een recessie te veroorzaken). Zo is de groei van de geldhoeveelheid terug op een gemiddeld niveau die in de afgelopen 20 jaar hoorde bij lage inflatie. Lead indicators zoals de ISM bodemen, waarbij de inflatiecomponent in die survey’s een sterke terugval laat zien. Die daling is consistent met een headline CPI van 2% binnen 12 maanden.

“De groei van de geldhoeveelheid is terug op een gemiddeld niveau die in de afgelopen 20 jaar hoorde bij lage inflatie”

Het banenrapport van afgelopen vrijdag gaf ook aan dat condities normaliseren. De arbeidsmarkt blijft groeien door grotere participatie van 25-50 jarigen en de loonkosten stijgen in een lager tempo. Alle ogen zijn nu gericht op de CPI data over augustus die 13 september wordt vrijgegeven. Deze zal in belangrijke mate het tempo van renteverhogingen bepalen. Ik denk dat dit cijfer opnieuw zal meevallen.

Inflatie gaat dalen

Wij volgen al jaren online prijsstatistieken. Het mandje van deze goederen en diensten (PriceStats) is heel breed en geeft bijna real-time inzicht in prijsontwikkelingen. PriceStats is niet een exacte kopie van het mandje waaruit de officiële Consumer Price Index (CPI) voor ontwikkelde landen (DM) is opgebouwd, maar het is wel een goede benadering ervan.

Onderstaande grafiek van State Street laat de sterke samenhang tussen de twee mandjes zien. In augustus is het prijsniveau van de online-prijzen lager dan in juli. De laatste keer dat prijzen op maandbasis daalden was in maart 2020 door corona.

Ik denk dat deze neerwaartse beweging ook zichtbaar gaat worden in de officiële inflatiedata, en niet alleen in de VS maar ook in de rest van de wereld. Dit zou goed nieuws zijn voor de koopkracht van consumenten. In Europa zal de piek in inflatie later komen door de extreem hoge gasprijzen. Gelukkig trekken de meeste overheden hier de knip om de pijn voor consumenten te verzachten.

Fed past beleid aan

Ik denk dat de druk op de Fed snel gaat afnemen. In september zal er nog een grote renteverhoging komen maar daarna verwacht ik nog steeds een meer gebalanceerde benadering. De Fed zegt wel dat ze pas stoppen als inflatie op de doelstelling van 2% zit, maar de geschiedenis wijst anders uit. Als er voldoende bewijs is dat inflatie op termijn terugkeert richting de 2%, dan wordt het beleid aangepast.

“Ik denk dat de druk op de Fed snel gaat afnemen”

Aangezien Amerika de meest dominante kracht is voor de wereldeconomie en financiële markten zou dat heel goed nieuws zijn. Ik blijf van mening dat het zal lonen om op dalingen, zoals die van afgelopen week, aandelen en obligaties te kopen.Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX Profs.nl