“De economische schade zal groter zijn dan bij SARS”

ValuedgeIEX.Profs

Hoe bang moeten beleggers zijn voor voor het nieuwe coronavirus? Vermogensbeheerder Valuedge heeft het risico in de portefeuilles inmiddels verlaagd. Renco van Schie licht deze beslissing toe.

“Wij hebben maandag het risico in de portefeuilles verlaagd om de ontwikkelingen af te wachten. Wij zijn namelijk van mening dat de impact van deze gebeurtenis op de economie groter kan zijn dan vorige epidemieën.”

De Chinese economie nu is namelijk wezenlijk anders dan in 2003, toen een vergelijkbaar virus (SARS) opdook in China, aldus Van Schie. “De geschiedenis leert ons dat dalingen door dit soort gebeurtenissen koopmomenten zijn, maar we denken dat de situatie eerst erger wordt voordat er verbetering optreedt.”

“Om de mogelijke impact van het nieuwe virus (WVC) in te schatten wordt er nu logischerwijze veel naar SARS gekeken. Er zijn in onze ogen echter een aantal belangrijke verschillen. Waar WCV al tijdens de incubatietijd besmettelijk is, was SARS dat pas nadat symptomen van de ziekte zichtbaar waren bij de geïnfecteerde persoon.”

“Dit maakt WCV veel minder makkelijk in te dammen omdat men niet precies weet wie er ziek zijn. Met de informatie die we nu hebben, denken we dat WCV tot veel meer besmettingen zal leiden dan SARS maar dat het relatief minder dodelijk zal zijn.”

Impact financiële markten

“Een virus als SARS of WCV zorgt er voor dat mensen hun gedrag onmiddellijk aanpassen. Ze reizen minder, vermijden theaters, restaurants en plekken waar veel mensen samenkomen. Ze geven daardoor veel minder geld uit. Het is daarom niet vreemd dat de toeristen- en transportbranche hard worden geraakt op financiële markten.”

“In 2003, tijdens het hoogtepunt van SARS, leidde de combinatie van negatieve factoren tot een merkbare terugval van de groei in China en de rest van Azië. Deze terugval werd meer dan goed gemaakt in het resterende deel van het jaar nadat het virus onder controle was.”

“Het is zo dat de autoriteiten in China nu veel sneller in actie komen dan ten tijde van SARS, maar de Chinese economie is wezenlijk anders dan in 2003. China is nu een heel belangrijk onderdeel van de wereldeconomie. Handel en supply chains zijn door de globalisering volledig geïntegreerd, zoals ook de effecten van de handelsoorlog vorig jaar lieten zien. Ook zorgt de Chinese consument voor een veel groter deel van de jaarlijkse groei dan in 2003 omdat het bnp per hoofd van de bevolking nu meer dan negen keer zo groot is. Chinezen wonen anno 2020 ook veel meer in steden waardoor epidemieën sneller om zich heen kunnen grijpen.”

“We durven daarom de stelling aan dat als het aantal besmettingen van WCV dat van SARS zal overtreffen, de (tijdelijke) economische schade dit keer een stuk groter zal zijn. Uiteraard loert een nog groter gevaar als de ziekte zich verspreidt. Zover is het nu nog niet volgens de World Health Organization, maar voordat er tekenen zijn dat het virus onder controle is en het aantal besmettingen afneemt, zijn we weken verder.”

“Als het aantal besmettingen van WCV dat van SARS inderdaad gaat overtreffen, dan zal de (tijdelijke) economische schade dit keer een stuk groter zal zijn”

Media-aandacht voedt onzekerheid

“Als we kijken naar de impact op de aandelenmarkt in de aanloop naar het hoogtepunt van SARS dan daalde de wereldwijde aandelenindex (ACWI) met ongeveer 10%. De verliezen van de Chinese markt (lokaal en in Hongkong) waren toen nog groter.”

“Aangezien een toename van verhalen in de media de angst verder aanwakkert, leidt dit normaal gesproken tot meer onrust op de beurs. We staan nu aan het begin van de mediacoverage van dit nieuwe virus.”

“In de komende weken kunnen we een sterke stijging verwachten. Dit impliceert ook dat we nog niet in de buurt zitten van de piek in het aantal besmettingen en dat de onrust op de beurzen nog wel even kan aanhouden.”

Risicoreductie

“In de eerste drie weken van januari hebben we bovengemiddeld risico aangehouden in de portefeuilles. Met het verdwijnen van de handelsoorlog en meer duidelijkheid in de Brexit zagen we de risicobereidheid onder beleggers toenemen. Dit werd ondersteund door de helpende hand van Centrale Banken en bevestigd door aantrekkende economische indicatoren.”

“De totaal onvoorspelbare opkomst van dit nieuwe virus verstoort voor ons dit beeld. Virusuitbraken zoals deze zijn in het verleden een belangrijke kracht geweest achter dalende aandelenkoersen. De dalingen zijn altijd kortstondig en koersen stabiliseren zodra de situatie onder controle is. Na de sterke stijgingen van de laatste maanden vinden we het daarom verstandig om wat winst te nemen en te kijken hoe de situatie zich verder ontwikkelt.”

“We houden voor het moment meer cash aan totdat we meer duidelijkheid hebben en de onrust afneemt. Wij denken dat daarna het positieve pad van de afgelopen maanden weer hervat kan worden.”

Nieuw koopmoment

“De epidemie kwam onverwacht en beleggers schrikken ervan als door een slang gebeten. Voordat zij kunnen vaststellen of de beet giftig is of niet, reageren zij door winst te nemen op aandelen die het goed hebben gedaan.”

“De geschiedenis leert ons dat dalingen door dit soort gebeurtenissen koopmomenten zijn, maar we denken dat de situatie eerst erger wordt voordat er verbetering optreedt. Uiteindelijk ontstaat er altijd een fase waarin de uitbraak geleidelijk onder controle komt. Op dat moment zullen we klaar staan om te handelen.”

Over de auteur: Renco van Schie is samen met Theo van den Berghe oprichter van vermogensbeheerder Valuedge in Hoofddorp. Voor Valuedge werken zij met een dynamische assetallocatie met ruime bandbreedten, zodat zij portefeuilles kunnen aanpassen aan de marktomstandigheden.

Bron: IEX Profs.nl