Beleggen wordt weer moeilijk

ValuedgeIEX.Profs

Het tweede beursjaar na een recessie is volgens Renco van Schie altijd lastig. “Het verleden laat zien dat na sterke stijgingen een periode volgt waarin de markt meer zijwaarts beweegt.” Hoge waarderingen en de terugkeer van inflatie maken beleggers ook voorzichtig. 

Voor altijd zal 23 maart 2020 in mijn geheugen gegrift staan als de bodem van de markt van de Corona-crisis. We zijn inmiddels meer dan een jaar verder en de epische dalingen van maart 2020 hebben plaatsgemaakt voor een krachtig herstel. Het voelt misschien tegendraads, maar dit herstel is minder bijzonder dan het lijkt. Als de markt bodemt in een recessie zijn de daaropvolgende 12 maanden altijd heel goed voor beleggingsportefeuilles. Zoals de Engelsen het zo mooi zeggen: “A rising tide lifts all boats

De geschiedenis leert dat het tweede jaar, dat in april gestart is, moeilijker is. Het loont dan om selectiever te zijn. Is dat ook nu het geval? De MSCI All-Country World Index (ACWI) is in dollars gemeten meer dan 80% hoger dan het dieptepunt vorig jaar. Door de sterke valutabewegingen is dit in euro’s zo’n 55%.

Het is logisch dat er door de sterke rally veel positief nieuws in beurskoersen zit verwerkt. Zo zijn credit spreads van bedrijfsobligaties gedaald tot lage, ver onder-gemiddelde niveaus. Dat is ongeveer twee jaar sneller dan normaal na een recessie. Aandelenwaarderingen staan ook een stuk hoger dan gemiddeld het geval is op dit punt in de nieuwe economische cyclus. Met andere woorden: de markt heeft sneller dan normaal een sterk economisch herstel verdisconteerd.

“De markt heeft sneller dan normaal een sterk economisch herstel verdisconteerd”

Inflatie is hét thema

Ik denk dat het daarom op korte termijn moeilijker wordt deze hoge verwachtingen te overtreffen. Tegelijkertijd zijn er ook risico’s die met name over de zomer meer naar boven kunnen komen. Het nummer 1 thema voor beleggers is inflatie. De markt gaat er nog steeds vanuit dat hogere inflatie tijdelijk zal zijn. Maar hoe goed zijn de voorspellingen van economen (en de FED) als verwachtingen voor de komende kwartalen in de laatste paar weken met 0,5-0,7% (!!) naar boven bijgesteld zijn? De consensus voor US CPI zit inmiddels ruim boven de 3% voor de rest van het jaar.

Hoger dan verwachte inflatiecijfers in de komende maanden zullen een sterke test zijn voor de vastberadenheid van de centrale banken, maar ook van de markt. Inmiddels is de FED begonnen met het praten over het geleidelijk verminderen (taperen) van het opkopen van obligaties. Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat niet alleen centrale banken steun gaan afbouwen, maar dat ook de directe steunpakketten van overheden onder druk komen te staan met het heropenen van samenlevingen.

“Uiteindelijk is het onvermijdelijk dat niet alleen centrale banken steun gaan afbouwen”

Dalende risicobereidheid

Midden april bereikte de MSCI ACWI voor het laatst een all-time-high en sindsdien beweegt de index zijwaarts. Dit maskeert in mijn ogen een verslechtering van de risicobereidheid onder beleggers. De huidige trends laten een meer risk-off karakter zien. Zo doen de laatste weken low volatility aandelen het beter dan high bèta aandelen, presteert goud veel beter dan bitcoin, en herstellen US Treasuries ten opzichte van High Yield bonds.

Deze bewegingen vallen samen met de start van de zomerperiode die traditioneel minder is voor risicovolle beleggingen. Gemiddeld genomen is juni de minste maand voor aandelen. Bij Valuedge hebben we inmiddels de aandelenoverweging, die we sinds half november hadden, afgebouwd naar een neutrale positie. Ook hebben wij de portefeuilles gepositioneerd staan voor meer inflatie.

Koop de dip

Door onze acties hebben we wat rendement verzilverd en zijn we, in anticipatie op meer zijwaartse markten, voorzichtiger en selectiever met het nemen van risico. Dit geeft ons ook flexibiliteit om alert te reageren als de markt wat winsten teruggeeft over de zomer.

Het goede nieuws is namelijk dat grote stijgingen in het eerste jaar na het dieptepunt van de recessie gevolgd worden door een periode waarin de rendementen over 3 en 5 jaar zeer positief zijn.Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX Profs.nl