ViX-cyclus geeft een duidelijk koopsignaal af

ValuedgeIEX.Profs

Columnist Renco van Schie volgt nauwgezet de ontwikkeling van de ViX-index, ook wel bekend als de angstgraadmeter. Wat hij nu ziet, sterkt hem om positief te blijven over aandelen.

De laatste tijd valt er veel te lezen over de start van een nieuwe economische cyclus en van een nieuwe grondstoffen-supercyclus. Deze combinatie zou een golf van hoger dan gemiddelde inflatie inluiden. Een cyclus die wij bij Valuedge sinds een aantal jaren nauwgezet volgen is de ViX-cyclus. Die meet de frequentie en omvang van prijsbewegingen van financiële instrumenten in een bepaalde periode.

Hoe sterker de bewegingen, hoe hoger de volatiliteit. Er kan daarbij gekeken worden naar gerealiseerde volatiliteit op basis van koersen, of naar verwachte volatiliteit. Deze verwachte volatiliteit valt af te lezen uit de koersen van opties, omdat dit een van de belangrijkste variabelen is bij de prijsvorming van deze instrumenten. De ViX-index is afgeleid uit optieprijzen en dit is de dominante index om verwachte volatiliteit weer te geven. De ViX index wordt ook wel de angstmeter genoemd.

Golfbeweging

In veel risicomodellen is de ViX een inputvariabele. In de afgelopen jaren zijn er ook veel kwantitatieve beleggingsstrategieën ontwikkeld die gebaseerd zijn op deze index. Zoals onderstaande figuur laat zien, beweegt de ViX-index in golven rondom een gemiddelde van ongeveer 18,5.

Bewegingen van laag naar hoog gaan gepaard met het reduceren van risico (lees: lagere aandelenkoersen). Er is daarbij veelal sprake van een negatieve feedbackloop. Verkopen leiden tot hogere volatiliteit die weer meer verkopen uitlokken. 
Bij bewegingen van hoog naar laag is tegenovergestelde het geval.

Positieve feedbackloop

In maart vorige jaar waren we getuige van een epische spike in de ViX naar een all-time high van boven de 80. Sindsdien noteert de ViX al bijna een jaar ruim boven het gemiddelde. Dit is zeer ongewoon en is een teken dat er nog volop angst aanwezig is voor een (scherpe) correctie van aandelen.

Op dit moment zitten we in een positieve feedbackloop die in mijn ogen nog wel even kan aanhouden, totdat we ruim onder het gemiddelde zitten. Sterk aantrekkende groeiverwachtingen en royale monetaire en fiscale stimuleringen zijn factoren die de ViX drukken en daarmee uitnodigen om meer risicovolle beleggingen op te nemen. Dit leidt weer tot een lagere ViX en meer risicobereidheid enzovoort.

“Sterk aantrekkende groeiverwachtingen en royale monetaire en fiscale stimuleringen zijn factoren die de ViX drukken”

Extreme afwijking

Als we iets dieper kijken, dan zien we dat er op dit moment iets bijzonders aan de hand is. Zelden is het verschil tussen de verwachte volatiliteit en de gerealiseerde volatiliteit zo groot als nu. De huidige extreme afwijking wordt in bijna 90% van de gevallen gevolgd door een sterke daling van de ViX en een stijging van meer dan 10% van de S&P500 index in de volgende drie maanden. Kortom, de ViX-cyclus geeft in mijn ogen sterke signalen af om optimistisch te blijven over aandelen.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEXProfs.nl