Aandelen opkomende markten tonen veerkracht

ValuedgeIEX.Profs

Tal van factoren maken Renco van Schie van Valuedge enthousiaster om aandelen uit de opkomende markten te kopen. “Als depressie omslaat in hoop en optimisme, dan kunnen er grote geldstromen richting deze aandelen gaan.”

Aandelen in de opkomende markten hebben de laatste jaren, afgezien van een paar korte oplevingen, beduidend slechter gepresteerd dan aandelen in ontwikkelde landen. In de laatste weken is de MSCI Emerging Markets index 8% omhoog geschoten tegen +1,5% voor de MSCI World. Door deze beweging staat de EM-index op het hoogste punt sinds april 2022, maar nog steeds meer dan 20% onder de top die aan het begin van 2021 werd neergezet. Is dit de start van een meer structurele inhaalslag?

De sterke stijging van de EM-index startte vlak na publicatie op 18 april van de kwartaalcijfers van Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC). Het aandeel TSMC is met een 8,2%-weging veruit de grootste holding in de MSCI Emerging Market Index. Naast TSMC waren de cijfers van andere zwaargewichten, zoals Samsung en Hynix, ook beter dan verwacht. Beleggers denken in toenemende mate dat 2023 de bodem was in de semiconductor-cyclus en dat de groei van AI, clouddiensten en elektrische auto’s een nieuwe impuls gaan geven.

De grootste stijgingen in EM worden gerealiseerd door de grote Chinese techbedrijven. Zo is PDD Holdings +25% sinds 19 april, Meituan +26%, Tencent +21%, en Alibaba +19%. Samen met de drie hierboven genoemde namen wegen deze aandelen meer dan 20% van de EM-index die uit ongeveer 1,200 aandelen bestaat. Naast de beter dan verwachte resultaten profiteren de Chinese techbedrijven ook van een grotere focus op aandeelhouderswaarde via buy-backs en dividend.

Chinese aandelen op depressieniveau

De groei van bedrijfswinsten in de Emerging Markets is de laatste jaren sterk achtergebleven bij de winstgroei van Amerikaanse bedrijven. Dit is een belangrijke reden dat aandelen uit de VS zoveel beter hebben gepresteerd en ook een veel hogere waardering hebben. Zo is de waardering van de aandelen in de KWEB ETF (KraneShares CSI China Internet) meer dan 40% lager dan de grote techbedrijven uit de VS.

Om een indruk te geven wat dit enorme verschil betekent: met de market cap van Alphabet of Amazon kun je alle 34 aandelen van de KWEB ruimschoots kopen, terwijl die 34 bedrijven in deze ETF een veelvoud aan omzet en winst hebben.

“Het sentiment rondom Chinese aandelen bereikte in het eerste kwartaal van 2024 een dieptepunt”

Het sentiment rondom Chinese aandelen (25% van de EM-index) bereikte in het eerste kwartaal van 2024 een dieptepunt. Volgens de cycle of market emotions was de stemming dichtbij depressie, het punt dat bijna niemand er nog heil in ziet. Velen stelden ook dat Chinese aandelen door de opstelling van de overheid in Beijing  praktisch onbelegbaar zijn. Een depressieniveau in sentimentsindicatoren is normaal gesproken het punt van ‘maximum financial opportunity’.

EM-tech heeft wat goed te maken

De koersontwikkelingen van de afgelopen weken geeft hoop op betere tijden voor alle aandelen uit de opkomende markten. Behalve het dieptepunt in sentiment zijn er in mijn ogen ook nog ander factoren die een verdere stijging van EM-index zouden rechtvaardigen.

De resultaten van de eerder genoemde EM technologie-aandelen en de koersbewegingen die daar op volgden, hebben de relatieve performance en waardering van deze groep weer onder de aandacht gebracht. Het gewicht van technologieaandelen in de EM index is hetzelfde als bij de wereldindex (23% weging). We kunnen gerust stellen dat deze aandelen wat goed te maken hebben. Als dit gebeurt, dan zal dat duidelijk zichtbaar zijn op index-niveau.

Amerikaanse rente en dollar niet langer een rem 

Veel opkomende landen zijn veel verder in de rentecyclus, waardoor centrale banken daar eerder de groei van de economie kunnen stimuleren dan hun collega’s in ontwikkelde landen. We zien al een opleving van de productiesector in Azië, wat ook zichtbaar is in aantrekkende export. Dit is een is een sterke steun in de rug voor de EM index, waarin Azië zwaar weegt.

Voor opkomende landen is de hoogte van de Amerikaanse rente en de Amerikaanse dollar zeer belangrijk, omdat deze in belangrijke mate ook de financieringscondities van EM-landen bepalen. Ondanks de stijging van de rente en de dollar in het eerste kwartaal zijn beleggingen in de opkomende landen verbazingwekkend goed blijven liggen.

Vorige week werd duidelijk dat de Fed in ieder geval geen renteverhogingen overweegt en dat het pad van de rente nog steeds omlaag is. Ook lieten viel groei-indicatoren in de VS een verslechtering zien. Die combinatie maakt het aannemelijk dat de rente en de Amerikaanse dollar de rest van dit jaar eerder ondersteunend zullen zijn voor beleggingen in de opkomende landen.

Positie in opkomende markten gerechtvaardigd

Beleggers hebben momenteel de grootste onderweging naar aandelen in opkomende landen in een hele lange tijd. Als depressie omslaat in hoop en optimisme dan kunnen er grote geldstromen richting deze aandelen gaan.

“Beleggers hebben momenteel de grootste onderweging naar aandelen uit opkomende landen in een hele lange tijd”

De opleving van de afgelopen weken lijkt veel meer om het lijf te hebben dan de korte perioden van outperformance in de afgelopen jaren. Ik ben van mening dat op dit moment in ieder geval een benchmarkweging in aandelen opkomende landen met een extra accent op de technologiesector gerechtvaardigd is.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX.Profs.nl