De case voor grondstoffen is ijzersterk

IEX.Profs: De case voor grondstoffen is ijzersterk

ValuedgeIEX.Profs

De recente all-time high van goud heeft veel aandacht getrokken. Maar niet alleen goud is in het eerste kwartaal in prijs gestegen. De brede CRB Commodity index staat momenteel op het hoogste punt in een jaar. Is dit het begin van een nieuwe rally? Renco van Schie van Valuedge heeft positieve verwachtingen.

Grondstoffen kenden een sterke opleving in het economische herstel na de coronarecessie. De stijgingen versnelden richting de Russische invasie van de Oekraïne in februari 2022. Sinds de piek in de weken na de inval hebben commodities zowel in absolute als relatieve zin slecht gepresteerd.

Goud glanst

Daar is de laatste weken verandering in gekomen. Edelmetalen profiteren van de uitbraak van de goudprijs. Na vele jaren waarin de koers nauwelijks wijzigde, begint goud eindelijk weer te glanzen. Het neemt haar kleinere broertje zilver en het dure platinum in de slipstream mee. 

Beleggers zien goud in toenemende mate als structurele bescherming tegen het aanhoudende ruime fiscale beleid van overheden. De vraag naar goud blijft bovendien onverminderd reageren op stijgend geopolitiek risico. In een de-globaliserende wereld voegen veel centrale banken goud toe aan hun reserves. Het bevriezen van de buitenlandse valuta tegoeden van de Russische centrale bank na de start van de oorlog in de Oekraïne heeft stevig bijgedragen aan deze beweging.

“In een de-globaliserende wereld voegen veel centrale banken goud toe aan hun reserve”

Industriële metalen hebben ook wind mee

Industriële metalen, zoals koper en aluminium, profiteren van het verwachte herstel in de productiesector. Zo staat de Global Manufacturing PMI voor het eerst in anderhalf jaar boven de 50. De Chinese economie stabiliseert waarbij de overheid nu sterk inzet op het stimuleren van de productie. De focus van China op de productie van goederen ten behoeve van de energietransitie (elektrische auto’s, zonnepanelen etc) leidt tot toenemende vraag naar industriële grondstoffen.

“De focus van China op de productie van goederen ten behoeve van de energietransitie leidt tot toenemende vraag naar industriële grondstoffen”

Angst voor hernieuwde handelsoorlogen zorgen ervoor dat veel producenten uit voorzorg nu extra voorraden opbouwen. Deze angst wordt extra gevoed door de retoriek in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen.

Opdrijvende effecten voor olieprijs 

Ook de olieprijs is aan een stevige opmars begonnen. De spanningen in het Midden- Oosten en de aanvallen van Oekraïne op Russische olie-installaties hebben een koers opdrijvend effect gehad. De eenheid in OPEC+ is echter sterk gebleken en dit heeft ervoor gezorgd dat productiebeperkingen in ieder geval tot in de zomer worden gehandhaafd.

“Productiebeperkingen worden in ieder geval tot in de zomer gehandhaafd”

Hogere energieprijzen zijn uiteraard slecht nieuws voor de portemonnee van consumenten, maar ook voor de verwachting dat inflatie snel niveaus bereikt die veel renteverlagingen in 2024 mogelijk maakt.

Cacoaprijs meer dan verdubbeld 

De laatste subgroep, landbouwgrondstoffen, zijn sterk gedreven door weersomstandigheden. Cacao is hier een goed voorbeeld van. De prijs is in 2024 meer dan verdubbeld doordat slecht weer de oogsten van de grootste twee producenten, Ivoorkust en Ghana, heeft geraakt. Andere belangrijke ‘agricultural commodities’ zoals suiker, mais, graan en sojabonen laten geen stijgingen zien en handelen op het laagste punt in jaren.

Grondstoffen horen in portefeuille thuis

In de beleggingsleer wordt algemeen aangenomen dat grondstoffen de diversificatie van een portefeuille verbeteren door de lage samenhang met aandelen en obligaties. Op dit moment zijn grondstoffen sterk ondervertegenwoordigd in beleggingsportefeuilles. Nu de prijzen van met name grondstoffen ex-agriculture aan het stijgen zijn, kan het positieve momentum veel nieuwe kopers aantrekken.

“Op dit moment zijn grondstoffen sterk ondervertegenwoordigd in beleggingsportefeuilles”

Grondstoffen kunnen in een gespreide portefeuille in meerdere scenario’s positief bijdragen: een tweede inflatiegolf, verder toenemend geopolitiek risico en een sterke opleving van de wereldeconomie.

In mijn ogen is de case voor een verdere koersstijging van edelmetalen, industriële metalen en energie momenteel veel sterker dan voor een opleving van landbouwgrondstoffen. Naast brede grondstoffen ETF’s zijn er de laatste jaren ook efficiënte ETF’s gelanceerd die geen landbouwgrondstoffen bevatten. Wij hebben recent zo’n commodity ex-agriculture ETF opgenomen in offensieve portefeuilles en overwegen deze ook aan andere portefeuilles toe te voegen.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX.Profs.nl