Bubbelbad?

ValuedgeIEX.Profs

Bubbelpraatjes zijn aan onze nieuwe columnist Renco van Schie van vermogensbeheerder Valuedge niet besteed. In plaats van rekening te houden met een forse correctie, blikt hij optimistisch vooruit. “Zelden in de geschiedenis waren er zoveel procyclische krachten tegelijkertijd aanwezig in de economie.”

Vanaf de inauguratie van Joe Biden maken de financiële markten pas op de plaats. Het sterke momentum van de trends, die zo dominant zijn geweest sinds november, is duidelijk afgezwakt. De markten waren, om in Engels vakjargon te spreken frothy, schuimig.

Er zijn twee verklaringen waarom het schuim er vanaf is: bubble talk en GameStop. Sinds het positieve vaccinnieuws van Pfizer en Moderna steeg de MSCI All-Country World Index (ACWI) met ongeveer 17,5%. Deze krachtige run zorgde ervoor dat bepaalde delen van de markt duur zijn geworden en dat gaf aanleiding tot winstnemingen.

Mediastatistieken laten zien dat er zoveel geschreven wordt over bubbels, dat er een bubbel is ontstaan in het schrijven over bubbels. Dat is voor mij geen reden voor alarm. Een piek in de aandacht voor bubbels wordt altijd pas later gevolgd door een significante top in de markt.

“Er is een bubbel ontstaan in het schrijven over bubbels”

Epische short squeeze

De koersstijgingen van vorige week in het noodlijdende GameStop zijn nu al legendarisch. Een door social media-platforms aangemoedigd leger van particuliere beleggers kochten massaal het aandeel van deze video-game retailer. Dit zorgde voor een epische short squeeze in dit aandeel doordat veel hedgefondsen gedwongen werden om hun shortposities te verkleinen.

Dit leidde tot waanzinnige bewegingen in de markt. De bubbel-aanhangers zagen in deze koersbewegingen een bevestiging van hun theorie: De markt is oververhit.

Hoewel de belangrijkheid van particuliere beleggers zeker is toegenomen, lijken deze verhalen op zichzelf te staan. Behalve een grote short interest in een klein aantal smallcaps staat de short interest voor de markt als geheel op een 10-jaars laagtepunt.

Particulieren kunnen nu bijna gratis handelen en hebben makkelijk toegang tot leverage (margin debt & call opties). De geschiedenis leert dat de combinatie van deze financial weapons of mass destruction en onervaren retailbeleggers niet lang standhoudt.

Sterk meevallende winsten

In de afgelopen weken zijn er een aantal positieve ontwikkelingen zwaar onderbelicht gebleven. Ik hoor al maanden dat de beurs losgekoppeld is van de echte economie, maar is dat wel zo? De meest zuivere koppeling is die tussen bedrijfsresultaten en beurskoersen.

Door het snelle V-vormige herstel van de economie in 2020, presteerden veel bedrijven boven de laaggespannen verwachtingen. Dat is nu sterk zichtbaar in de resultaten over het vierde kwartaal.

Meer dan 80% van de ondernemingen overtreft de verwachtingen van analisten. De meeste CEO’s durven ook met vooruitzichten te komen, een duidelijk teken van vertrouwen in de toekomst. Een verhoging van de winstverwachtingen ondersteunt de stijgingen van de afgelopen maanden en laat zien dat Wall Street nog steeds een sterke samenhang vertoont met Main Street.

“80% van de ondernemingen overtreft de verwachtingen van analisten”

Afgelopen woensdag heeft Fed-president Powell ons verzekerd dat het voorlopig nog geen tijd is om te denken aan het terugschroeven van de coronasteun. Deze week zal er meer duidelijkheid komen over het nieuwe fiscale steunpakket van Joe Biden. De enorme liquiditeitsinjecties van Centrale Banken en overheden zijn een zeer belangrijke motor geweest voor de stijging van de beurzen. 

Positieve risico’s

Door de lockdowns is er veel steungeld op spaarrekeningen terechtgekomen. Als bij het heropenen van economieën het vertrouwen in de toekomst stijgt, wordt dit geld of uitgegeven door consumenten, of wordt dit geld aangewend om te beleggen. In beide gevallen is dit goed voor de beurs.

Er is inmiddels een sterke daling van het aantal coronabesmettingen wereldwijd. Na een trage start gaan de vaccinatieprogramma’s versnellen. Dit betekent dat er op korte termijn zicht is op een verbetering van de situatie.

Zelden in de geschiedenis waren er zoveel procyclische krachten tegelijkertijd aanwezig in de economie. Dat creëert een ander soort, positief risico dat de economische groei en inflatie veel hoger gaan uitpakken dan wat al ingeprijsd is. De beurs is sinds november een heel warm bad geweest die in het laatste deel van januari wat is afgekoeld. Ik denk dat de heetwaterkraan binnenkort weer vol opengaat.

Renco van Schie is mede-oprichter en hoofd beleggingen van vermogensbeheerder Valuedge. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Bron: IEX Profs.nl