Turbulent beursklimaat door Corona – In beurs stappen of niet?

Beleggingsexperts betwijfelen of herstel doorzet

Bron: Telegraaf | Bron: Bloomberg | Foto: ANP – 4 maart 2020

AMSTERDAM · De Europese beurskoersen zijn de afgelopen dagen wat opgeveerd na de ’coronacrash’ van vorige week. Maar beursexperts betwijfelen of het herstel de komende tijd doorzet. Beleggers doen er volgens hen daarom verstandig aan voorzichtig te opereren.

Volgens beleggerstrainer Peter Siks (BinckBank) vragen veel mensen zich af of de beurzen het dal hebben gezien na de diepe val van vorige week. „Maar die bodembel is er niet.” Siks blijft zelf voorzichtig. „Het is nog onduidelijk hoe ernstig het coronavirus wordt en wat de economische impact zal zijn. Het sein brand meester is helaas nog niet gegeven.”

Terughoudend

Vermogensbeheerder Renco van Schie (Valuedge) is terughoudend omdat de aandelenbeurzen de kans op een recessie nog onvoldoende inprijzen, in tegenstelling tot de obligatiemarkten. „Door de verspreiding van het coronavirus kunnen consumentenbestedingen en de werkgelegenheid onder druk komen te staan. Dit kan de toch al verzwakkende economie er niet bij hebben”, waarschuwt hij. „Ik had niet verwacht dat de Fed de rente dinsdag al zou verlagen. Het toont aan dat dit een serieus wereldwijd probleem is en dat brede stimuleringen noodzakelijk zijn.” Van Schie zit wel op het vinkentouw om gefaseerd weer in aandelen te stappen. „Dat zou bij een verdere terugval van de beurskoersen kunnen, zeg als de AEX de 500 punten nadert. Maar het kan ook op hogere koersen als er berichten komen dat het coronavirus over het hoogtepunt heen is. Of als centrale banken en overheden sneller en sterker ingrijpen dan gedacht.”

Gefaseerd

Siks kan zich voorstellen dat op de lange termijn gerichte beleggers voorzichtig weer proberen in te stappen. „Maar doe dat gefaseerd en niet in één keer”, benadrukt de beursexpert. De bereidheid van centrale banken om extra te stimuleren, heeft de beurzen deze week enig vertrouwen gegeven. Maar volgens Siks lost dat het probleem van de coronacrisis niet op. „Het probleem zit niet zozeer in de vraag van bedrijven en consumenten, maar vooral in het aanbod omdat veel fabrieken in Azië dicht zijn.” Het verkopen van aandelen heeft op dit moment geen zin meer, stelt hoofdeconoom Luc Aben (Van Lanschot). „Als er medio deze maand zicht is op het onder controle komen van de epidemie, dan kan de economische schade voor geheel 2020 overzichtelijk blijven. Bovendien prijzen de huidige beurskoersen al veel negatief nieuws in.”

’Het sein brand meester is helaas nog niet gegeven’